7/21/2009

Retorik

Dober govornik je vedno "klasa zase". Seveda odvisno kaj govori, nekateri govorijo tudi same neumnosti, o tem lahko presodite že v vsakdanjih časopisih. Sicer je pa to stvar posameznikovega razmišljanja.

TOLIKO ZA UVOD.


Za retoriko bi lahko rekli, da je osnova za komuniciranje pisanje in razumevanje večino predmetov družbenih znanosti. Retorika je v tesni povezavi s komunikacijo.

Z retoriko so se srečevali že v obrobju grškega sveta, Male Azije, otokov in zahodnih kolonij, kjer izvirajo predniki grških zgodovinopiscev - logografi ali »pisci zgodb«.

Zbirali so pripovedke in mitološko izročilo o nastanku rojstnih mest.

Retorika na kratko - govorništvo je veda, ki se ukvarja z govorjenjem (pravilnim govorjenjem, pravilnim izbiranjem besed in pravim nastopom). V to vi prišteli tudi mimiko, nastopom pred skupino ljudi, vpletanje metafor in še in še.

Pravijo, kdor dobro obvlada retoriko ima tudi samozavesten in odločen pristop, ter zna dobro prodajati.

Obstajajo pa tudi razne šole retorike, kjer vas lahko naulijo takih in drugačnih manir.

Odličen retorik se mora nenehno izpolnjevati, branje knjig in nenehna vaja.
Zapomnite pa si nekaj, če se vsi mojstri učijo po enem in istem kopitu, potem so tudi vsi enaki prodajalci, govorniki ....

Predpostavimo pa čisto banalen primer: Vsak dela potem v svojem podjetju, kjer stremijo po povečanju tržnega deleža, večji prodaji. Vsi so isto "izšolani", vsi žanjejo iste rezultate.

Kdo pa manj?


Zanimiv se mi je zdel, ta stavek, ki sem ga zasledil v mediju:

Z odlično prezentacijo seveda ne boste vedno premagali konkurence, vendar je škoda izgubiti posel zaradi slabe prezentacije!


več o retoriki:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Retorika

Ni komentarjev: